fbpx

REAL BODIES BLIJFT GEOPEND. BEPERKTE CAPACITEIT PER UUR. BOEK NU JE TICKETS.

REAL BODIES bracht 120 bloeddonoren samen in de Lotto Arena op vrijdag 2 april

Elke dag hebben heel wat mensen bloed nodig, bijvoorbeeld bij een operatie of na een ongeval. Het probleem is dat bloed en afgeleide producten slechts tijdelijk houdbaar zijn. Dus zijn voortdurend nieuwe bloeddonoren nodig. REAL BODIES organiseerde daarom in samenwerking met het Rode Kruis-Vlaanderen een bloedinzameling in de Lotto Arena.

“Mensen motiveren om bloedvoorraad op peil te houden”

In april legt REAL BODIES de focus op bloed en de rol die het speelt om ons lichaam te voeden, te beschermen en indien nodig te genezen. De kick-off vond op vrijdag 2 april plaats met een bloedinzameling in de Lotto Arena. 

“Doordat we massaal van thuis uit werken, gaan bloedinzamelingen bij bedrijven nauwelijks door waardoor we een groot aantal donaties mislopen. Dankzij samenwerkingen als deze met REAL BODIES hopen we voldoende mensen te motiveren om bloed te geven zodat de bloedvoorraad op peil kan gehouden worden. De unieke locatie is dan een leuk extraatje om hen over de streep te trekken”, zegt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

“Voorlopig is de bloedvoorraad stabiel. Dat betekent dat we de ziekenhuizen kunnen voorzien van voldoende bloedproducten. Natuurlijk blijft een continue opkomst van donoren noodzakelijk om dit zo te houden en patiënten te kunnen blijven helpen.”

REAL BODIES bedankt alle bloeddonoren en hoopt dat iedereen die in de mogelijkheid is om bloed te geven dit ook ernstig in overweging neemt. Bloed, plasma en bloedplaatjes zijn namelijk beperkt houdbaar. Dit houdt in dat het Rode Kruis voortdurend nood heeft aan donoren. Help levens redden en geef zelf ook bloed.

Wat betekent bloed voor je lichaam?

Hoeveel bloed heeft een mens?

Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam. Dit bloed wordt rondgepompt door het hart in een systeem van slagaders, aders en haarvaten. Ook wel de bloedcirculatie genoemd.

Kan je trouwens zomaar bloed missen?

Bloed is erg belangrijk voor ons lichaam, maar we kunnen er wat van missen. Het lichaam maakt gelukkig weer bloed aan en herstelt. 

Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.

Hoe is ons bloed samengesteld?

De lever regelt de samenstelling van het bloed. Deze zorgt ervoor dat in het bloed de stoffen voorkomen die het lichaam nodig heeft. Ook worden in de lever gifstoffen in het bloed afgebroken, zoals medicijnen en alcohol.

Je bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Bloedplasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. De andere helft van je bloed bestaat uit bloedcellen, namelijk: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Welke functie heeft bloed?

Het bloed in je lichaam werkt als centrale verwarming en zorgt voor een constante lichaamstemperatuur en zuurgraad (ook wel pH genoemd). De verschillende stoffen in het bloed hebben verder allemaal een eigen functie.

Zo zorgen de rode bloedcellen voor het vervoer van zuurstof en kooldioxide door je lichaam. Maken de witte bloedcellen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkenbaar en onschadelijk. Verzorgen bloedplaatjes de korstvorming bij een wondje.

Tot slot weet plasma de voedingsstoffen van je dunne darm naar de weefsels en organen, en ureum van de lever naar de nieren, te brengen. Ook zorgt het voor de verspreiding van hormonen door je lichaam.

Het Rode Kruis helpt!

De bloedinzamelingen in ons land worden georganiseerd door het Rode Kruis. De organisatie is bij een groot publiek bekend, maar wat doet het precies. “Wij zijn een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie. Via het Belgische Rode Kruis maken we deel uit van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging”, meldt de organisatie op zijn website.

De missie van het Kruis Kruis bestaat uit drie delen
• Opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland
• Actief zijn op het vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening
• Maximaal een beroep doen op vrijwilligers

Zelfredzaamheid stimuleren
Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen bij een noodgeval. Thuis, op school, in de jeugdbeweging, in de sportclub of op het werk. “We willen zoveel mogelijk mensen eerste hulp aanleren. Ook internationaal: we helpen andere landen met het ontwikkelen van eerstehulprichtlijnen en bijhorend opleidingsmateriaal”, aldus het Rode Kruis.

Meteen helpen bij rampen
“We willen optimaal hulp bieden bij een ramp. Dat doen we door onze plaatselijke Rode Kruisafdelingen snel in te zetten, of door de samenwerking met de andere hulpdiensten en de overheid te versterken. Onze expertise op het vlak van internationale noodhulp bouwen en rampenparaatheid breiden we verder uit.”

Uitmunten in bloedvoorziening
Tot slot staat de ‘Dienst voor het Bloed’ van het Rode Kruis in voor de continue bevoorrading van veilige bloedproducten aan de meeste ziekenhuizen in Vlaanderen. “Wij garanderen dat we altijd op tijd zorgen voor voldoende veilig en kwalitatief bloed. Zo helpen we dokters levens redden.”

bronnen:
www.rodekruis.be
www.uza.be
www.sanquin.nl