fbpx

LAATSTE WEKEN! RESERVEER NU JE TICKETS.

Hou je lichaam in topvorm met deze tien eenvoudige oefeningen

De expositie REAL BODIES toont het wonder van het menselijk lichaam in al zijn facetten. De pracht van het leven is ons trouwens niet zomaar gegeven. Met gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en rust zorgen we ervoor dat ons lichaam optimaal kan functioneren en presteren.

Het project FIT BODIES presenteert tien eenvoudige bewegingsoefeningen die je lichaam in topvorm brengen en houden. Bewegingscoach Johan Gerets van Move To Cure, het team van topkinesisten onder leiding van Lieven Maesschalck, geeft bij elke oefening tekst en uitleg zodat je ze makkelijk meteen in de praktijk kan brengen.

WIN EEN UUR PERSONAL TRAINING MET TOPCOACH JOHAN GERETS

1/ Voer op de expo 1 van de 10 oefeningen uit
2/ Maak een leuke selfie
3/ Post je foto op jouw socials en tag @realbodies

Op 31 juli wordt de winnaar op de hoogte gebracht. Doe mee!!

Oefening 1

De eerste oefening legt de nadruk op de posterieure keten, namelijk de bil- en rugspieren, hamstrings en kuiten. Het versterken van de ‘achterste keten’ voorkomt rugklachten en blessures aan de onderrug. Als je vaak en lang zit, dan is deze oefening voor jou bedoeld.

Oefening 2

Met een ‘single leg deadlift’ versterk je in deze oefening de rug, core en benen. Het gaat om een variant van de traditionele deadlift waarbij je één been van de grond tilt en achter je uitstrekt. Deze actie helpt onder meer het evenwicht verbeteren.

Oefening 3

Aan de hand van een rotatiepatroon vanuit de borstwervelkolom wordt in deze oefening aan de rug en core gewerkt.

Oefening 4

De ‘split position single leg knee drop’ verstevigt de stabiliteit vanuit de heup en vertrekt daarbij van de excentrische contractie van de quadriceps, de vierkoppige skeletspier aan de voorzijde van het bovenbeen. In mensentaal is dit het gevoel dat je krijgt als je van een steile helling naar beneden loopt en je snelheid onder controle wil houden.

Oefening 5

Om controle over de ‘bovenrug’ (interscapulair) te verbeteren, is een staande lat-pulldown ideaal. De oefening is een waardig alternatief voor pull-ups (je eigen lichaam meerdere keren na elkaar optrekken).

Oefening 6

De uitvalspas of lunge is in zijn eenvoudigste vorm een oefening waarbij je je voeten bij elkaar houdt en je met het ene been een stap vooruit zet waardoor het onderbeen een hoek van 90 graden maakt. De ideale manier om de adductoren (de zes spieren aan de binnenzijde van je bovenbeen) te versterken.

Oefening 7

Oefening 7 combineert squats met pulling-motions. Deze oefenvorm kan met de hulp van je partner, maar eventueel ook met een elastiek uitgevoerd worden. Ook deze oefening is goed voor schouders, armen, core en benen. 

Oefening 8

Bij deze oefenvorm komt het dynamisch patroon aan bod. Maak hierbij een voorwaartse sprong waarbij je land op 1 voet om je evenwicht te trainen. Wil je een grotere uitdaging? Gebruik dan een bal om bij de landing nog te botsen op de grond. Let wel: landen op de linkervoet is botsen op met de rechterhand (coördinatie).

Oefening 9

Ga vanuit ruglig van de O-position naar de X-positie. Je strekt daarbij je hele lichaam. Stretching verbetert onder meer de bloedcirculatie. 

Oefening 10

Deze laatste actie vertrekt vanuit de heupen. Laat je voet over de grond glijden (bv.met de hulp van een doekje) terwijl de borstkast (thorax) een counter-rotation maakt. Je bovenlichaam draait dus naar de andere zijde als waar je voet naartoe zal glijden.