fbpx

REAL BODIES WEGENS SUCCES OPNIEUW VERLENGD. RESERVEER NU JE TICKETS.

‘Eindelijk de rust waar ik op zoek naar was’

“Heb je dat filmpje gezien op TikTok? En heb je die foto gezien op Instagram? Neen, want ik zit niet meer op sociale media.” Vier jonge vrouwen gingen de uitdaging van een social media detox aan.

 

Sofie (21): Gelukkiger zonder

“Ik verwijderde TikTok, Instagram en Twitter begin november 2020. Mijn mentale gezondheid was niet goed. Op sociale media is goed op foto’s staan en er goed uitzien belangrijk. Als je zelf een mindere dag hebt, vergelijk je jezelf meteen met anderen.

Op Instagram had ik heel hard dat gevoel, want je zegt zelden over jezelf dat je er goed uitziet.

Op Twitter zag ik veel negatief geladen berichten. Dat maakte me wat slechtgezind, dus heb ik de app verwijderd. Momenteel heb ik Twitter weer op mijn gsm geïnstalleerd, maar ik ben er niet meer actief met bezig.

Je hebt sneller vrede met jezelf als je stopt met je te vergelijken met anderen. Zonder sociale media leven heeft me dat wel geleerd. Ik voel echt een verschil daarin. Ik ben gelukkig zonder sociale media en ik mis ze echt niet.”

 

Saar (22): Meerdere redenen

“Ik verwijderde Snapchat, Twitter, Instagram en TikTok kort na Nieuwjaar. Ik voelde me mentaal slecht, mede door corona. Ik moest me focussen op de examens en besloot een social media detox te proberen. Dat zou helpen om beter te studeren en mij beter te voelen.

 

Ik heb een dagboek bijgehouden, waar ik alles in opschreef en ik merkte echt wel dat ik me beter voelde zonder sociale media, ook qua slaap. Ik kijk niet meer op mijn gsm voor ik ga slapen, ook niet als ik wakker word. Ik verspil ’s morgens geen tijd meer aan mijn gsm. Dat is echt goed. Er zijn dus wel enkele redenen.”

Mijn vriend heeft me echt gesteund. Hij probeerde om ook de detox te doen, al was het minder hevig dan ik. Sommige vriendinnen hebben echt interesse getoond en overwogen om het zelf ook eens te doen. Een paar vrienden vonden het bizar, maar niemand was echt negatief. Sommige vriendinnen hebben echt interesse getoond en overwogen om het zelf ook eens te doen.”

 

Charlotte (21 jaar): Constante vergelijking met anderen

“Ik heb echt even al mijn apps verwijderd, behalve WhatsApp. Messenger had ik ook verwijderd, maar ik kon dan nog op mijn computer nakijken wie er mij had gestuurd. Ik had dit ook nog nodig voor schoolwerk.

Ik deed een social media detox omdat er altijd gezegd wordt: ‘Als je 21 dagen iets doet, wordt het een gewoonte’. De eerste keer deed ik het een maand lang, de tweede keer drie weken.

De dagelijkse rapporten over mijn schermtijd waren echt hoog. Voor ik het doorhad, was ik een uur lang aan het scrollen en had ik niets gedaan. Ik had het super druk, dus dacht ik om de apps gewoon te verwijderen. Ik was mezelf constant aan het vergelijken met anderen en dat was niet meer gezond.

Het is wel confronterend. Je neemt je gsm en ziet dat er geen meldingen op verschijnen. Het is daardoor voor sommigen misschien een grote stap. De eerste dagen zijn wel moeilijk, want je valt in een zwart gat. Na een tijd was ik helemaal niet meer bezig met mijn smartphone. Het was een verademing. Give it a try, zou ik zeggen.”

 

Kaoutar (21): De focus op mezelf

“Ik verwijderde Instagram, Snapchat en Twitter begin november 2020. Ik heb de social media detox zo’n vier maanden volgehouden. Ik wou zien hoe het is om zonder sociale media te ‘leven’ en of het echt noodzakelijk was in mijn leven. Daarnaast merkte ik bij mezelf dat ik heel gehecht was aan Instagram, Snapchat en Twitter. Ik moest alle verhalen bekijken en weten wat iedereen doet. Op hetzelfde moment vergat ik mijzelf een beetje.

Ik keek te veel naar anderen en besteedde minder aandacht aan mezelf. Ik wou mij ook meer focussen op mijn studies, zodat ik tijdens het studeren niet afgeleid raakte door mijn gsm.

 Tijdens de eerste week dacht ik vaak aan wat anderen op hun verhaal zouden geplaatst hebben. Ik kreeg minder meldingen, dus keek ik minder naar mijn gsm. Ik vulde mijn tijd meer met sport, studeren en af en toe afspreken met vrienden.

Na een week was ik het al helemaal gewend. Ik was verbaasd, omdat ik had gedacht dat ik het moeilijker zou hebben zonder sociale media.”

– Kaoutar *, 21 jaar

*Kaoutar wil liever enkel haar voornaam delen

           

 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest