fbpx

LAATSTE WEKEN! RESERVEER NU JE TICKETS.

Internationale Dag van het Geluk: Hoe gelukkig zijn we eigenlijk?

Het is vandaag de ‘Internationale Dag van het Geluk’, maar toch voelt niet iedereen zich zo gelukkig. Samen met de studenten van AP Hogeschool stelden we de grote geluksbevraging op. Hierbij probeerden wij te achterhalen wat geluk nu net is en hoe gelukkig onze bevraagden zich voelden.

Dat heet dan gelukkig zijn

Maar liefst de helft van de bevraagden gaf aan dat ze zich niet heel gelukkig voelen op dit moment. Amper 3% van de bevraagden geeft aan dat ze net wél gelukkig zijn. Velen geven aan dat COVID-19, familie weinig tot niet zien, weinig sociaal contact en veel stress heel hard doorwegen op hun geluksgevoel. Daarbij zeggen ze dat als deze dingen zouden verdwijnen en er terug meer vrijheid is, ze veel gelukkiger zouden zijn. Het verlangen naar ‘meer’ valt ook enorm op. Mensen lijken ‘meer’ te willen van bepaalde dingen. Dit wijst ook heel duidelijk naar de sociale contacten die wij toch hard missen tijdens deze moeilijke periode.

“Onze sociale contacten werden tijdens de crisis fors teruggeschroefd en samen met diverse andere factoren had en heeft dit nog steeds grote gevolgen voor ons geluk en onze psychische gezondheid. De tevredenheid met sociale contacten is – niet verrassend – gedaald en dat heeft uiteraard te maken met de kwantiteit van onze contacten.”

                       – Lieven Annemans, professor gezondheids- en welzijnseconomie UGent

Sociaal zijn met anderen is belangrijk

Sociaal contact is erg belangrijk, dat hebben we tijdens de coronacrisis nog harder gevoeld dan anders. Onze bevraagden zetten het vaakst familie en gezin, stabiele relaties met een partner en andere mensen gelukkig maken bovenaan de lijst van belangrijke factoren bij de geluksbeleving. Op een nipte vierde plaats staat uitgebreide sociale contacten. Uit de ranglijst van mogelijke factoren blijkt dat vooropgestelde doelen halen, rust en stilte in de omgeving en veiligheid en zekerheid aanzienlijk minder vaak als geluksbrengers gekozen worden.

Net omdat wij zo’n sociale wezens zijn, heeft het geluk van anderen zeker een impact op ons eigen geluk. Maar liefst 76% van de bevraagden liet weten dat het geluk van anderen een echt effect heeft op hun eigen mentale welzijn. We zijn ons dan ook vaak erg bewust van anderen hun gevoelens. Slechts 17% antwoordde dat de personen in hun omgeving heel gelukkig zijn. Iets meer dan tien procent zei dat de mensen in hun omgeving eerder ongelukkig zijn.

Op geluk staat geen leeftijd

Gelukkig zijn is niet leeftijdsgebonden. 73% van onze bevraagden antwoordden dat geluk helemaal niet te maken heeft met de leeftijd. Een klein aantal (9%) gaf aan dat ze het niet wisten, maar toch vond 19% dat leeftijd net wél te maken heeft met gelukkig zijn. Worden we dan gelukkiger of ongelukkiger naarmate de leeftijd stijgt?

Materialisme

55% van de bevraagden liet ons weten dat ze geen externe motivatie nodig hebben om zich gelukkig te voelen, dat ze hun geluk in eigen handen hebben. Tegenover 41% van de bevraagden die wel een externe motivatie nodig hebben. We gingen een stapje verder en vroegen ons af of het hebben van materialistische zaken een invloed heeft op onze gemoedstoestand. Aangezien 55% van de bevraagden geen externe motivatie nodig hebben gingen we ervan uit dat dit overeenstemde met het hebben van materialistische zaken. Niets is minder waar, want 91% zegt dat materialistische zaken een beperkte tot grote invloed hebben op hoe ze zich voelen. Amper 6% zegt geen invloed te voelen van deze zaken.

Een weg naar geluk

We zijn nog niet waar we moeten zijn om volledig gelukkig te leven. Daarom hebben we wat tips samengesteld die helpen je geluksgevoel terug te ontdekken.

Verbeter je energiepeil. Ga eens op stap met vrienden of familie, binnen de toegelaten coronaregels, neem genoeg rust van school of werk en eet af en toe een stukje fruit extra. Zing eens uit volle borst mee met je lievelingsmuziek.
Werk aan je relaties. Zowel aan de liefde voor jezelf als voor anderen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door meer tijd te spenderen met mensen die je echt gelukkig maken. Zo kan je tijdens een fijne wandeling of een videogesprek gezellig bijkletsen.
Als laatste en zeker niet onbelangrijkste puntje: wees dankbaar voor de kleine, fijne dingen in het leven. Koester dat moment waar je echt dankbaar bent, dan voel je jezelf al een stuk beter.

“Geluk is geheel afhankelijk van onszelf.”
– Aristoteles

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest