fbpx

LAATSTE WEKEN! RESERVEER NU JE TICKETS.

Veelgestelde vragen

Welke maatregelen worden er genomen naar aanleiding van de coronacrisis om mijn bezoek veilig te laten verlopen?
Er geldt in eerste instantie een beperking van het aantal personen dat gelijktijdig de expo kan bezoeken. Gelieve om die reden rekening te houden met het tijdsslot waarvoor je tickets kocht, kom dus ook niet vóór het vermelde tijdstip aan. Daarnaast voorzien we op verschillende plekken dispensers om de handen te ontsmetten. De hele expo is in éénrichtingsverkeer uitgestippeld en we vragen je vriendelijk om je mondmasker gedurende het hele bezoek aan te houden. Hier vind je meer informatie over de maatregelen die Sportpaleis Groep neemt.

Is de tentoonstelling rolstoeltoegankelijk?
Ja REAL BODIES is voorzien op de ontvangst van bezoekers met een beperking. Er is een lift aanwezig in het gebouw. We willen je zo goed mogelijk opvangen en in de beste omstandigheden laten genieten van deze expo.

Kan ik gebruik maken van mijn museumpas of cultuurcheques?
Je kan voor de expo REAL BODIES geen gebruik maken van je museumpas of cultuurcheques.

Wat is een tijdsslot?
Je reserveert niet alleen tickets voor een bepaalde datum, maar ook voor een bepaald tijdstip. Gelieve dit tijdstip te respecteren.

Waar bevindt zich de expo?
‘Real Bodies’ is opgesteld in het Hospitality Center van het Antwerps Sportpaleis (ingang via Slachthuislaan).

Hoe lang duurt een gemiddeld bezoek aan de expo?
Het tempo bepaal je gedeeltelijk zelf. De expo is voorzien van tal van weetjes bij de tentoongestelde lichamen en specimen. Bovendien kan je aan de hand van QR codes per galerij via je eigen smartphone en oortjes bijkomende informatie beluisteren. Gemiddeld genomen neemt een bezoek een uur in beslag.

Mag er gefotografeerd worden in de expo?
Ja, je kan foto’s maken.

Zijn huisdieren toegelaten?
Neen.

Is eten en drinken toegestaan in de expo?
Nee. Het is niet toegelaten om te eten en te drinken tijdens je bezoek aan de expo.

Is er een café op de tentoonstelling?
Nee. Helaas is niet mogelijk om ter plekke te genieten van een drankje of hapje.

Waar kan ik tickets kopen?
Klik hier voor meer informatie.
https://realbodies.be/tickets/

Kan ik mijn tickets omruilen voor een andere datum/tijd?
Nee. Dat is niet mogelijk.

Zijn er groeps- of schoolreserveringen mogelijk?
Groeps- en schoolreserveringen zijn mogelijk. Klik hier voor meer informatie.
https://realbodies.be/tickets/

Wat maakt ‘Real Bodies’ anders dan andere tentoonstellingen?
‘Real Bodies’ is een uitgebreide educatieve ervaring met meerlagige verhalen en unieke individuele exemplaren van het menselijk lichaam die worden gepresenteerd in een dramatische, meeslepende omgeving. Het volledige lichaam wordt gepresenteerd in meer dynamische houdingen met een superieure dissectie en detail dan bij vergelijkbare tentoonstellingen. De tentoonstelling heeft ook oog voor kunst, wetenschap en cultuur. Een bezoek aan ‘Real Bodies’ kan je vergelijken met het bezoek aan een rariteitenkabinet dat unieke en soms vreemde zaken uit de oudheid van de anatomische studie tentoonstelt. ‘Real Bodies’ verkent veel meer dan alleen de menselijke anatomische systemen en de manier waarop we werken. Het is niet alleen een diepgaande blik op het ‘hoe’ van de menselijke anatomie, maar ook een verkenning van het ‘waarom’. In elke galerij worden diepere vragen gesteld, zoals ‘Waarom zijn we hier?’, ‘Waar gaan we heen?’ en ‘Wat wordt er van ons?’

Wat kan ik zien op deze tentoonstelling?
‘Real Bodies’ maakt gebruik van echte mensenlichamen die met respect bewaard zijn gebleven. Het toont op een originele manier de complexe innerlijke werking van de mens. De tentoonstelling geeft een toegankelijk en fascinerend inzicht in wat er in ieder van ons gebeurt. ‘Real Bodies’ onderzoekt ook hoe elementen als ademhaling, honger, het ritme van het hart en andere essentiële lichaamsfuncties een diepe culturele en emotionele betekenis hebben die reiken tot aan de dageraad van de mensheid.

Hoe worden de lichamen bewaard?
Het bewaringsproces dat door ‘Real Bodies’ wordt gebruikt, is een standaard praktijk bij dit soort conservering. De methode wordt Polymer Preservation genoemd en maakt gebruik van vloeibaar siliconenrubber om het natuurlijke proces van lichamelijk verval te voorkomen – en uiteindelijk het lichaam permanent te conserveren. De experts die de displays op de tentoonstelling conserveren zijn de beste in hun vak, waardoor een bijna perfecte conservering mogelijk is. Het bewaringsproces kan tot een jaar duren, afhankelijk van de grootte van het orgaan of de grootte van het totale lichaam.

Wat hopen we dat het publiek zal onthouden van de tentoonstelling?
We willen dat de bezoekers zich vermaken en tegelijkertijd meer over zichzelf te weten komen door de studie van het menselijke lichaam. Dit gebeurt op een laagdrempelige en bedachtzame manier. We hopen dat bezoekers huiswaarts keren met een opbeurend gevoel van hoe veerkrachtig, creatief en hoopvol de mensheid door de tijd heen is geweest – en nog altijd is. ‘Real Bodies’ biedt een boodschap van verbinding en samenhorigheid in een tijd waarop de wereld die het meest kan gebruiken.

Waar komen de lichamen in de tentoonstelling vandaan?
De lichamen in ‘Real Bodies’ zijn afkomstig van Dalian Hoffen Bio-Technique Co. Ltd, een van ’s werelds toonaangevende centra voor onderzoek en innovatie op het gebied van plastinatie. De specimens zijn niet-opgeëiste lichamen die door de bevoegde autoriteiten aan medische universiteiten in China zijn gedoneerd. De exemplaren die op de tentoonstelling te zien zijn, werden legaal gedoneerd. Deze mensen waren nooit gevangenen hoe dan ook, vertoonden geen tekenen van trauma of letsel, waren vrij van besmettelijke ziekten en stierven aan natuurlijke oorzaken.

Wat is een niet opgeëist lichaam?
Een niet-opgeëist lichaam is een persoon die is overleden en waarvoor geen nabestaanden zich hebben gemeld of die niet binnen een door de bevoegde autoriteiten gestelde termijn kunnen worden gevonden.

Wat is het tijdsbestek waarbinnen een lichaam wordt vastgehouden voordat wordt vastgesteld dat het niet wordt opgeëist in China?
Hoewel de termijnen in China van provincie tot provincie kunnen verschillen, bedraagt de gemiddelde termijn ongeveer 30 dagen.

Is er een wachttijd voordat een niet opgeëist lichaam wordt gedoneerd aan de wetenschap?
De wachttijden variëren per provincie, de beschikbaarheid van het mortuarium en de behoeften van de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten. Het wettelijke minimum is 3 maanden.

Wie bepaalt naar welke onderzoekscentra of onderwijsinstellingen niet opgeëist lichaam worden geschonken?
De lijkschouwer van de betreffende gemeente waar het lichaam wordt ontdekt.

Wat kan de doodsoorzaak of de reden zijn waarom een overleden persoon niet wordt opgeëist of geïdentificeerd?
Er kunnen vele doodsoorzaken zijn, bijvoorbeeld een niet-besmettelijke ziekte zoals kanker. Het lichaam van een persoon kan om vele redenen niet opgeëist worden, bijvoorbeeld omdat de overledene geen identificatie had op het moment van zijn of haar overlijden. Of omdat er geen nabestaanden gevonden kunnen worden om het lichaam op te eisen.

Welk proces werd gebruikt om de doodsoorzaak vast te stellen?
De lijkschouwer van de betreffende gemeente waar het lichaam is gevonden, bepaalt de doodsoorzaak.

Moeten lichamen binnen een bepaald tijdsbestek (bijvoorbeeld binnen 48 uur) worden geplastificeerd?
Het proces van polymeerconservering of plastinatie kan 10 dagen of 100 jaar na de dood gebeuren, zolang het lichaam maar geconserveerd is. In tegenstelling tot sommige meldingen hoeft het plastinatieproces niet binnen 24-48 uur na het overlijden te beginnen.

Is China het enige land dat niet-opgeëiste lichamen gebruikt voor onderzoek en onderwijs?
Nee. Veel landen staan toe dat niet-opgeëiste lichamen worden gedoneerd voor onderzoeks- en onderwijsdoeleinden, waaronder Zuid-Afrika, Brazilië, India en sommige staten van de VS, bijvoorbeeld de staat Maryland.

Is ‘Real Bodies’ ooit verboden?
Nee. ‘Real Bodies’ is nooit eerder verboden, noch was het ooit in strijd met ethische of wettelijke normen in een van de landen die de tentoonstelling heeft bezocht.

Wie zijn Imagine Exhibitions?
Imagine Exhibitions heeft momenteel meer dan 35 unieke tentoonstellingen lopen in musea, wetenschapscentra, aquaria, geïntegreerde resorts en niet-traditionele locaties wereldwijd. Naast het ontwikkelen van succesvolle reizende tentoonstellingen, ontwerpt, opent en exploiteert Imagine Exhibitions permanente installaties en locaties, en adviseert het over het bouwen, uitbreiden en leiden van musea en attracties. Met meer dan 25 jaar uiteenlopende ervaring in de museum- en entertainmentindustrie ontwikkelt Imagine Exhibitions consequent tentoonstellingen die educatief en opwindend zijn.